813 header

Nu har Handbollförbundet Väst lyssnat på Folkhälsomyndighetens presskonferens som var idag 11/3 14,00

Publicerad 2020-03-11 16:59

Hej

Nu har Handbollförbundet Väst lyssnat på Folkhälsomyndighetens presskonferens som var idag 11/3 14,00. På den kom det inga nya direktiv som berör idrotten och stora folksamlingar.

Dom för en diskussion med regeringen när det gäller den frågan men inga beslut är tagna.

Tills vidare så följer vi nedanstående instruktioner som är hämtade från Svenska Handbollförbundets hemsida.

Med anledning av coronaviruset

2020-03-07 12:29

Text uppdaterad tisdag 10/3 14:15.

Avstå sociala kontakter
Folkhälsomyndigheten ser tecken på samhällsspridning i Region Stockholm och i Västra Götalandsregionen (10 mars 2020). Allmän smittspridning i hela landet ser myndigheten inte, men risknivån höjs nu till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta.

Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Särskilt viktigt är att de som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Anhöriga bör också undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden, och aldrig göra ett besök om man har luftvägssymtom. Att undvika onödiga besök skyddar de mest sårbara.

Riskbedömningen är gjord utifrån den nuvarande situationen i Sverige och världen. Den är inte en prognos inför framtiden utan en bedömning över läget just nu (10 mars 2020). Källa: folkhalsomyndigheten.se.

Rekommenderade provtagningar
Folkhälsomyndigheten rekommenderar från och med den 9 mars att personer som har vistats i den österrikiska delstaten Tyrolen inklusive Innsbruck erbjuds test för covid-19 om man får symtom som feber, hosta och andningssvårigheter inom 14 dagar efter hemkomst. Fortsatt gäller samma rekommendation för personer som rest i norra Italien samt i Kina, Iran och delar av Sydkorea.

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat informationen till hälso- och sjukvården och rekommenderar sedan den 2 mars provtagning av personer som har vistats i någon av följande regioner i Italien och som utvecklar symtom inom 14 dagar: Aostadalen, Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli Venezia Giulia och Toscana.

Handbollsföreningar
Föreningar kan uppmana personer/publik/spelare/ledare/medarbetare som varit i något av dessa områden den senaste tiden att inte besöka handbollsevenemang/-träningar/-matcher. Vi vill be föreningar att hålla sig uppdaterade via folkhalsomyndigheten.se om det rådande läget för att kunna fatta enskilda beslut om den egna verksamheten.

Folkhälsomyndigheten har särskilt uttalat (vid presskonferens 2020-03-04) att det i dagsläget inte föreligger några allmänna behov av restriktioner för att uppehålla sig vid stora folkmassor eller besöka evenemang i Sverige. Just nu finns det inte någon anledning att ställa in några evenemang. Folkhälsomyndigheten för en dialog med regeringen vad gäller eventuella begränsningar av folksamlingar såsom idrottsevenemang.

Folkhälsomyndigheten har sedan den 10 mars 2020 höjt risknivån till den högsta – mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige. Alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, uppmanas nu att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Läget innebär att det är viktigt att var och en med symptom, även milda, begränsar sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet och kan bidra till att minska spridningens omfattning.

Folkhälsomyndighetens råd är vidare att om man väntar sig många besökare från länder med smittspridning så ska man vara noggrann med information, kunna tvätta händerna och ha kontakt med lokal sjukvård.

Bromsa spridningen
För att så mycket som möjligt bromsa en spridning i samhället vill Folkhälsomyndigheten påminna allmänheten om vikten av en god handhygien och att alltid stanna hemma när man är sjuk och kan ha en sjukdom som är smittsam.

– Det är en skyldighet som individen har enligt smittskyddslagen. Den som går till jobbet trots att man inte är frisk utsätter andra för risker, säger Anders Wallensten, Folkhälsomyndigheten.

Hemkarantän för RF:s medarbetare
Riksidrottsförbundet har infört hemkarantän för medarbetare som den senaste tiden vistats i de av Folkhälsomyndigheten utpekade områden där coronavirusets utbredning konstaterats. Svensk handboll ansluter sig till de försiktighetsåtgärder som Riksidrottsförbundet vidtagit. I dagsläget (3 mars 2020) gäller hemkarantän efter vistelse i följande områden:

• Hubei eller annan provins tillhörande Kinas fastland där smittspridning pågår

• De italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto

• Iran

• Sydkorea

Resor
När det gäller resor, internationella idrottstävlingar och liknande följer vi Utrikesdepartementets reseinformation som finns på: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/

Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten:

• En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ansiktet eller ögon samt att undvika nära kontakt med sjuka människor.

• Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

• Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.

• Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta människor på bussen, ditt arbete eller där du är nära andra.

Vi fortsätter att följa utvecklingen och uppmanar att aktivt inhämta och följa information via:

Folkhälsomyndigheten på https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/

Källor: folkhalsomyndigheten.se och rf.se

Hälsningar

Handbollförbundet Väst

Towa Almqvist

Tävlingsansvarig

Gullbergs Strandgata 36A

411 04 Göteborg

E-post: towa.almqvist@handbollvast.se

Direktnummer: 031-7071891

Md 15871703 1305322506208998 6767993780691829216 n
Md stadium logga
Stadium är vår samarbetspartner när det gäller inköp av klubbkläder. Vi använder oss av Stadium Backaplan när vi gör våra inköp, besök gärna butiken på Backaplan och gör era inköp av sportkläder m.m. där.
Md sponsorhuset
Md sisu logga
SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund, som arbetar med bildning och utbildning inom idrotten, och verkar för att stimulera människors lärande
Md idrottens bingo bild1
Md dunross
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub