813 header

Träna med astma

Källa: www.astma.com

Kan man träna när man har astma?

Absolut! Om du har bra behandling och sköter din behandling ska du kunna leva som om astman inte fanns. Du ska kunna göra allt som dina kompisar kan utan problem. Till exempel sporta och träna och spela brännboll och grilla. Tänk lite extra på vilka miljöer du befinner dig i. Till exempel, om du är väldigt känslig för pollen och din astma utlöses av pollenallergi kanske du inte ska följa med på långa picknickar på sommarängar som står i blom. Såvida du inte är helt säker på att din behandling fungerar förstås. Då är det bara att köra.

Om du har ansträngningsutlösta astmabesvär får du kanske dessa när du stressar, springer, cyklar eller tränar. Men lösningen på problemet är inte att sluta röra dig. Tvärtom. Ju bättre kondition du har desto lättare blir det att hantera dina astmabesvär. När flåset är bättre märker du dessutom snabbare om en försämring är på väg, och kan behandla den i god tid. Tänk bara på att du ska ha bra behandling och en välkontrollerad astma innan du anstränger dig för mycket.

Berätta för din gympalärare om du har några allergier och diskutera hur ni ska lägga upp dina lektioner. Om du till exempel har svårt med pollen kan en löprunda på våren sätta igång ett astmaanfall.

Tänk också på att du kanske behöver ta din luftrörsvidgare strax innan du börjar träna (prata med din läkare) och att du ska värma upp långsamt och noggrannt under 10-15 minuter först.

Om du idrottar och tävlar på elitnivå finns det några saker du kan tänka på. Till exempel att du har läkarintyg för dina mediciner så du inte fastnar i en dopningskontroll. Det finns också olika knep för att underlätta träningen och tävlingarna. Man kan till exempel använda en köldskyddsmask med värmeväxlare om man idrottar mycket i kall luft. Prata med din läkare så får du veta mer.

Riksidrottsförbundets hemsida finns mer information om dopingklassade läkemedel.
Checklista för träning med Astma. Ladda ner broschyr här

Md stadium logga
Stadium är vår samarbetspartner när det gäller inköp av klubbkläder. Vi använder oss av Stadium Backaplan när vi gör våra inköp, besök gärna butiken på Backaplan och gör era inköp av sportkläder m.m. där.
Md sponsorhuset
Md sisu logga
SISU Idrottsutbildarna är idrottens eget studieförbund, som arbetar med bildning och utbildning inom idrotten, och verkar för att stimulera människors lärande
Md idrottens bingo bild1
Nyheter via RSS
Levererat av MyClub